Åka båt i Enköping

Njut av båtlivets frihet vid våra semesterpärlor och mysiga hamnar.

Njut av båtlivet i Enköpings stad och hamn

Solvarma klippor, kluckande vatten och sjöfåglarnas skrik. Lyckliga du som har tillgång till båt! Mälaren är en underbar semestermiljö där det finns många möjligheter att hitta en alldeles egen badvik för en lång och lat dag på sjön. Att paddla är också ett fint sätt att komma riktigt nära Mälarnaturen. När isen lagt sig vintertid kan du göra landhugg på många av öarna per skridsko. Öarna som presenteras här kan du enbart besöka med båt. Det arrangeras också båtturer till Birka som avgår från Härjarö.

Foto på Enköpings hamn.

Foto: Thomas Henrikson

Ta i land på Gröneborg

Gröneborg är en liten holme i Svinnegarnsvikens mynning. Uppe på den flacka och öppna toppen av ön hittar du ruinerna efter en medeltida borg. Där finns tre rejäla husgrunder av huggna stenar innanför en vallgrav. Enligt legenden bodde 1200-talsriddaren Joar Blå här. Man ser vida omkring över vatten och land uppifrån borgen, det är säkert anledningen till att borgen en gång byggdes. Du tar dig enklast upp till borgen från sandstranden i sydväst.

Nere vid stranden finns rastplats med bänkar och grillplats. Det finns en hel del huggorm på den lilla holmen, så se till att ha ordentliga skor på dig vid besöket.

Åk till charmiga Bryggholmen

Bryggholmen är en charmig Mälarö på bara 500 meters avstånd från fastlandet. Ön erbjuder en stillsam mix av natur, kultur och aktiviteter kryddat med en hel del bad. Det finns gott om små vägar och markerade stigar som lockar till strövtåg. Området utgörs av både öppna odlingsmarker och en frodig lövskog, där det växer gott om mistel som har sin nordligaste utbredning vid Mälaren.

Från bryggan leder vägen upp mot öns herrgård. Bryggholmen har en lång och intressant historia, bland annat fick den tyske glasblåsaren Jost Hoffman redan år 1586 privilegiet att anlägga ett glasbruk på ön. Det lades ner redan omkring femtio år senare men fortfarande finns spår efter verksamheten kvar.

Foto på segelbåtar i vattnet.

Foto: Ida Haag

Missa inte Grönsöfjärden

Utanför Grönsö ligger en hel liten skärgård med nästan trettio holmar som blivit naturreservat. Det finns både små, karga kobbar och lite större skär med knotiga, vindpinade tallar. Här är det lätt att hitta en solvarm klippa där du kan vara helt för dig själv. Fågellivet är rikt med mängder av måsfåglar och dykänder. Kanske seglar en fiskgjuse på den blå himlen. Några av holmarna är fågelskyddsområde och där får du inte ta i land. Respektera landstigningsförbudet – det finns för att fåglarna ska få möjlighet att föda upp sina ungar i lugn och ro.

Upplev utsikten på ön Röllingen

Ön Röllingen är en långsträckt bergsrygg som reser sig ur Mälarvattnet i sydöstra delen av kommunen. I norr och söder är stränderna branta och klippiga. Ön är naturreservat med spännande naturskogar och hällmarker ett femtiotal meter över Mälarens vattenyta. Det är en dramatisk och delvis svårtillgänglig ö, men den vackra barrskogen med inslag av ek, asp och björk, tillsammans med fantastisk utsikt gör den väl värd ett besök för dig som vågar lite mer. Fåglar och insekter trivs i den gamla skogsmarken med många döda träd. Hackspett, korp och rovfåglar kommer du säkerligen att både se och höra vid ditt besök. Det här är ett riktigt vildmarksäventyr men eftersom ön är naturreservat får du inte tälta eller göra upp eld.

Lägg till vid juvelen Veckholms prästholme

Mitt i Prästfjärden, så långt söderut du kan komma i Enköpings kommun, hittar du Veckholms prästholme. Frodig ädellövskog, fina badklippor, en sandstrand och flera skyddade naturhamnar gör den här obebodda ön till en liten juvel. Blommande örter under trädens grönska och gott om kvittrande fåglar skapar en förtrollad stämning. Det är tydligt att vi människor bara är på tillfälligt besök, här lever djur och natur i sin egen lilla värld! Öns inre är så vildvuxet att det kan vara svårt att ta sig fram men det finns upptrampade stigar längs stränderna.

Besök Enköpings gästhamn

Du kan åka till Enköping via Mälaren. Det finns gästplatser i flera olika hamnar. Till Enköpings hamn är du välkommen med egen båt. Det finns gästplatser att hyra. Gästhamnar finns även vid ön Bryggholmen och vid Klubbholmen.

Läs mer om båtplats i Enköpings gästhamn på Enköpings kommuns webbplats

Se alla gästhamnar i Enköpings kommun på karta

Foto på båtar i Enköpings hamn.

Foto: Thomas Henrikson