Kaplanen

Ett formstarkt parktorg

Om parken

Kaplanen är ett cirkelformat upphöjt parktorg i anslutning till stadens äldsta bebyggelse.

De klotformade kärrekarna skapar rumslighet och marken under täcks av röd sockblomma. Ett kaukasiskt vingnötsträd ger karaktär tillsammans med ett bronsklot med porlande vatten. På detta kan du soliga dagar ser du vattendroppar skimra vackert mot den ärggröna metallen. Konstverket är gjort av Eva Darpö. Hennes konst hittar du också på Djurgården i Stockholm där det finns en ”Fickpark på Enköpingska” sedan 1998.

Kaplanen är en öppen plats med bänkar där du kan sätta dig en stund i solen, äta en glass, titta på folk eller läsa en tidning. Platsen byggdes om 1995 och öppnades då upp med bland annat den stora trappan mot Kungsgatan, som i folkmun kallas för ”Spanska trappan”. Kungsgatans japanska magnolior blommar på bar kvist tidigt om våren.

Intill den stora trappan, strax till vänster hittar du ytterligare ett konstverk, ”Duvhök i slag”. Det är skapat av konstnären heter Torbjörn Forsberg.

Planskiss och växtförtecking

Bildgalleri

Foto på en fontän på Kaplan. Fontänen ser ut som en boll gjord i metallskivor. Runt fontänen syns massor av höstlöv. I bakgrunden bakom fontänen syns en parkbänk och en plantering med sockblommor och träd.
Bild på Kaplan under hösten. I förgrunden syns ett stort kastanjeträd. På marken runtomkring ligger gula löv. I bakgrunden syns en parkbänk, och längre bak syns fina gula små trähus.

Hitta hit

Adress: Kungsgatan