Berättelser om idé­träd­gårdar­na

Lär känna människan eller företaget bakom varje idéträdgård och tankarna kring arbetet.

Foto: Emma Davidsson

Historien bakom våra idéträdgårdar

Historien om idéträdgårdarna

I första filmen träffar du Stefan Mattson, tidigare stadsträdgårdsmästare i Enköping kommun, som berättar mer om idéträdgårdarna. Till exempel hur idén föddes när kommunen byggde parken Fickpark på Enköpingska till utställningen Trädgården & Hantverket 1998 på Rosendal i Stockholm.

Örtagården

Berättelsen om Örtagården

Film om den ekologiska idéträdgården Örtagården. Trädgården är ett samarbete med Café Samt och Bombance AB som använder grönsakerna och örterna i sin matlagning.

När händerna jobbar får själen semester

Berättelsen om När händerna jobbar får själen semester

Film om den kreativa idéträdgården som Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk står bakom. Hör Elisabeth Lind och Lena Månsson berätta om sina tankar kring att använda gamla saker som ändå "bara står och skräpar" i sin idéträdgård.

Minipark

Berättelsen om Minipark

Träffa Ulf och Mona från Holmberg & Strindbergs Trädgårdskonsulter som berättar hur de fått sin inspiration från New Yorks pocket parks. Hur de vill att man ska slå sig ner på bänken under det japanska körsbärsträdet i idéträdgården och ta en paus från vardagens stress och bara koppla av.

Trädgårds­mästar­studenternas idéträdgårdar

Berättelsen om Trädgårdsmästar­studenternas idéträdgårdar

Varje år tar trädgårdsmästarstudenterna från Yrkeshögskolan i Enköping fram en idéträdgård tillsammans. I filmen får du höra om hur arbetet går till.

Munksunds­skolans idéträdgård

Berättelsen om Munksundsskolans idéträdgård

Träffa personal och barn från Munksundsskolan som berättar om sin idéträdgård.

Möte vid Korsvägen

Berättelsen om Möte vid Korsvägen

Träffa Birgitta från Tuna Trädgård som berättar hur deras idéträdgård ska inspirera till hemmaträdgården. Om man vill kopiera bitar av den finns växterna att köpa på handelsträdgården.

Rikare Trädgård

Berättelsen om Rikare trädgård

Träffa Lena och Barbro från Ena-Håbo trädgårdssällskap som berättar om hur temat rikare trädgård handlar om att hjälpa pollinatörerna. Hur fler bin och humlor gör att vi får fler vackra blommor.

Fjärilslarv

Berättelsen om Fjärilslarv

Lär dig mer om pollination i filmen om idéträdgården Fjärilslarv.

Ågläntan

Berättelsen om Ågläntan

Träffa Josefin, landskapsarkitekt på Lappset, som berättar hur hon vill att deras idéträdgård ska vara en plats där flera olika generationer ska kunna mötas tillsammans.

Piet Oudolfs äng

Berättelsen om Piet Oudolfs äng

Träffa Piet Oudolf som berättar om sin idéträdgård och även om sitt arbete med Drömparken som var hans första publika park att designa.

Mixed planting

Berättelsen om Mixed planting

Träffa Noel Kingsbury och hör honom berätta mer om sitt arbete.