Träning utomhus

Det finns gott om platser att utforska för dig som vill kombinera träning och natur.

Vackra områden för promenader

I Enköping finns det många fina promenadstråk. Ett trevligt alternativ nära centrum är att vandra på Kyrkåsen. Ett sätt att förlänga promenaden är att ta sikte ner över Kyrkogatan mot biblioteket. Därifrån är det nära till Åpromenaden som går från Drömparken runt ån som sedan leder tillbaka till Drömparken.

Gröngarn och dyarna är en fin plats som inbjuder till sköna avslappnade promenader på skogstig eller längs med spången. Stanna gärna till vid Himlabacken och njut av utsikten över Dyarna. Från samma plats blommar backsipporna på våren. Om du går slingan runt Gröngarn har du ungefär en 3 kilometer lång promenad framför dig. Passa också på att besöka fågeltornet. Du hittar tornet i södra änden av Dyarna.

Ett besök i Hårsbäcksdalen ger en härlig naturupplevelse. Hårsbäcksdalen är en ravin som har skapats av att Örsundaån nött sig ner genom Enköpingsåsen. Just på hösten kommer området till liv i vackra höstfärger. För den som vill promenera genom hela området väntar en sträcka på cirka 4 kilometer.

MTB i Gånsta

För den som gillar fart och fläkt är mountainbikeleden i Gånsta ett alternativ. Banan är ca 4 kilometer lång och har blå gradering, vilket innebär att den lämpar sig för nybörjare. Parkering finns vid Gånstagården. Leden startar uppe vid hinderbanan i Gånsta. 

Se MTB-spår i Gånsta på karta

Bild på träd med riktningsskyltar vid MTB-spåret i Gånsta.

Prova orientering med Hitta ut

Hitta ut är ett friskvårdsprojekt där du kan utmana såväl konditionen som lokalsinnet. Med hjälp av en karta eller mobilapp hittar du ett stort antal checkpoints inom Enköpings kommun. Hitta ut Enköping arrangeras av OK Enen och är ett roligt och enkelt sätt att aktivera sig. Du väljer själv om du vill gå, springa eller cykla till checkpointsen.

Besök webbplatsen för Hittaut i Enköping för att läsa mer

Bild på händer som håller i en Hittaut-karta i gånstaspåret.

Foto: Svenska Orienteringsförbundet

Utegym Grillby

Utegymmet i Grillby är byggt i trä och innehåller flera redskap för att träna hela kroppen. Kombinera styrkepasset med en joggingrunda i motionsspåret.

Utegymmet ligger vid Skogsvallen i Grillby.

Bild på träningsredskap på Grillby utegym.

Hinderbana i Gånsta

I Brännskogen i Gånsta hittar du en friluftsanläggning i trä där du kan öva styrka, balans, rörlighet och koordination. Utmana en kompis eller ta tid på dig själv när du tar dig igenom ett varv av hinderbanan.

Bild på hinderbanan i Gånsta.

Besök något av våra motionsspår

För den som gillar att springa eller vandra i naturen finns flera alternativ i och omkring Enköping.

Se utbudet av motionsspår i Enköpings kommun