Fisktorget

Ett prunkande parktorg.

Om parken

Fisktorget var förr i tiden en marknadsplats med försäljning av fisk, kött och grönsaker.

Fisktorget är en fickpark. Det kännetecknas av parkens lilla yta, den klippta omgärdande häcken, den frodiga växtligheten och läget, som i det här fallet är en liten grön oas mellan hamnområdet och stadens larm.

På våren hittar du här blommande bergskörsbär som skyar i ljust rosa. Här blommar även Japansk magnolia med vita stora blommor på bar kvist och lite senare buskpion. I markbäddarna ser du olika lökväxter som vårstjärna, tulpaner och kirgislök som avlöser varandra från april till början av juni. Under sommaren växer den stora rundeln till sig och växtligheten får volym. Rosenflockeln i mitten kan bli upp mot två och halv meter hög. Runt den blommar bland annat lavendel, stjärnflocka och kransveronika.

På hösten får du här uppleva sprakande höstfärger. Kärrek, häggmispel och katsura står för mycket av det röda och oranga färgfyrverkeriet.

Bronsskulpturgruppen med de två hundarna heter "Bravurnummer" och är skapad av konstnären Sonja Pettersson (född 1935).

Planskiss och växtförtecking

Bildgalleri

Bild på träd under hösten på Fisktorget. På bilden syns körsbärsträd med vackra röda blad.
Foto på Fisktorget under våren. Bilden är tagen från andra sidan ån. På bilden syns tre körsbärsträd i full blom. De har vackra rosa blommor i kronorna.

Hitta hit

Adress: Ågatan