Fjärd­hundra

Fjärdhundra präglas av vacker natur med flera naturreservat och ligger två mil norr om Enköping.

Foto: Fjärdhundraland

Kulturella byggnader och historiska platser

Fjärdhundrabygden är rik på fornlämningar, som visar hur bygden vuxit fram. Det finns också många kulturella byggnader och historiska platser, som till exempel de medeltida kyrkorna. I Härnevi kyrka finns den berömda målaren Albertus Pictors bilder.

I samhället ligger Fjärdhundrabadet som är ett tempererat utomhusbad. Det finns även en preparerad skidbacke, Skattmansö. I trakten finns ett starkt idrotts- och föreningsliv och ett starkt driv för besöksnäringen. Här hittar du många lokala företag med inriktning på ekologiska och närproducerade produkter.

Visste du att?

Vid Altuna kyrka står det en runsten som berättar historien om Tors fiskafänge. När Tor och Hymer är ute och fiskar, åker de längre och längre ut i vattnet. Tor har agnat med ett tjurhuvud. Det blir en kamp då det nappar. Tor kämpar och trampar till och med genom skrovet på båten för att få upp fångsten. Då fänget bryter ytan är Hymer framme och kapar linan. Det var nämligen Midgårdsormen Tor hade på kroken. Tack vare detta räddar Hymer världsaltet.