Bostads­­bidrag och lån till hem­utrustning

Om du behöver hjälp att betala hyran för din bostad kan du få bostadsbidrag. Du kan som nyanländ få lån till hemutrustning som möbler och köksutrustning.

Sök bostadsbidrag

Du får söka bidrag utifrån hur mycket du tror att du kommer att tjäna under året. Försäkringskassan kan berätta mer om just dina förutsättningar att få bostadsbidrag.

Ansökningsblanketter om bostadsbidrag finns på Försäkringskassans webbplats. Du kan också beställa blanketter genom att ringa till dem.

Du som är nyanländ i Sverige kan ha rätt till etableringsersättning, etableringstillägg och bostadsersättning. Försäkringskassan beslutar om och betalar ut ersättningarna.

Sök hemutrustningslån som nyaländ

Som nyanländ till Sverige har du möjlighet att ansöka om hemutrustningslån från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Här kan du ansöka om att få låna pengar till köksutrustning eller möbler.

Pengarna får inte användas till att betala exempelvis hyra, bil eller mat.

För att du ska få låna pengar till hemutrustning gäller att du omfattas av flyktingmottagande eller etableringsförordningen, att det har gått mindre än två år sedan du första gången togs emot i en kommun samt att du är minst 18 år.

När du vill ansöka om hemutrustningslån måste du kontakta kommunens integrationsenhet eller Arbetsförmedlingen. Du måste ansöka om lånet inom två år från det datum du första gången togs emot i en kommun. Det innebär att om du exempelvis flyttade från en förläggning till en kommun den 1 januari 2019, måste CSN ha din ansökan senast den 1 januari 2021.